NORDIC JAPANEZE

RESTAURANG VRÅ

För att boka bord på restaurang VRÅ – klicka här

Restaurang VRÅ – hållbart i alla led
Kulturen på VRÅ bland de anställda är något av det viktigaste för att nå en hållbar restaurang menar Operation Manager Sofia B Olsson. Allt från närproducerade råvaror till miljön för såväl gäster som medarbetare. Det går att driva en restaurang där alla är välmående. Allt hänger ihop menar Sofia som också blev Årets Hållbara Innovatör 2018.

Med en stark medvetenhet om att det går att förändra och att hon ska bli den som bevisar det driver VRÅS:s Sofia B Olsson många hållbara puckar både i restaurangen inne på Clarion Hotel Post men även utanför.

Som när Sofia, av en slump fick upp ögonen för det övertagande japanska jätteostronet, Gigaostron, som bredde ut sig alltmer i våra hav och kring västkusten. Sofia, som den problemlösare hon är var av ideen att det bästa sättet att förminska mängden ostron var att plocka upp dom och äta dom hon även anser dom vara godare än de importerade.
Sofia sökte flera leverantörer för att få tag på ostronen men fick nej, och frågan gick vidare till dykaren Lotta Klemming.  Svaret blev ja och ett samarbete startade. Ett samarbete som gett många ringar på vattnet, och inte bara att havet mår bättre efter att ostronen tas upp utan de skapar arbetstillfällen och undviker långa importkörningar.
Idag har även restauranger som Franzen i Stockholm musslorna på menyn. Ett väldigt spännande exempel på hur innovation och hållbarhet går hand i hand.

Innehållet på menyn
På Restaurang VRÅ serveras 90% fisk, skaldjur och grönt och endast 10% kött.

All fisk och skaldjur som serveras kommer från vilda bestånd och enbart från Sverige och Nordatlanten. All fisk är även MSC -och (vildfångad) ASC (odlad) – märkt. När det gäller den goda Rödingen på menyn så tas den från odlingar i Norrland.

VRÅ använder enbart råvaror efter säsong för att undvika långväga importer och transporter. Restaurangen följer naturen istället för att försöka tämja den. Säsongen får avgöra vad som kommer in genom köksingången och vad som serveras på kvällen och på så vis blir menyn levande. All mat är närproducerad och spårbar.

Köttet på VRÅ kommer från kor av uppfödare som låter djuren leva ett naturligt liv. Alla kor är gräsbetande och ute året runt.

Och drycken. Precis all dryck som serveras här är ekologiskt odlat och handlas från mindre aktörer med mycket medvetna odlingskunskaper och ett 100% ekologisk tänk.

Tång från Catxalot
Bohuslän bjuder inte bara på skaldjur i världsklass utan även ca 20 sorters ätbar tång. Alla från Catxalot. Tång som innehåller flera nyttiga ämnen och vitaminer och kan ätas både färska och torkade och får växa vilt innan de skördas för hand av tångdykerskor. All tång på restaurang VRÅ kommer från Bohuslän och Catxalot.

Ost från Ådala Gård
Osten du äter på VRÅ kommer ifrån Ådala Gård i Mittskåne. Mikromejeriet som vunnit flertalet priser för sina ostar och som odlar småskaligt, hantverksmässigt med naturgödsel och helt utan besprutning. Sake och ost? Restaurang VRÅ är ´Västkusten möter Japan´. Nu ska vi utveckla kombinationen sake och ost lovar Sofia. Följ med på resan.

Kvinnliga kockar
Idag har restaurang VRÅ nästan bara kvinnliga kockar i köket och Sofia tar emot många ansökningar varje månad. Något hon ser som ett bevis på att man börjat slå hål på myten om hur det ska se ut i ett kök.

Social hållbarhet i personalen
Ett bra ledarskap, med sunda värderingar och människor med olika etnisk bakgrund, kön och sexuell läggning i alla grupper menar Operativa chefen Sofia som arbetar mycket för sin personal och deras välmående. Kulturen på VRÅ bland de anställda är något av det viktigaste för att nå en hållbar restaurang, en restaurang som är välmående på alla plan och det innebär att vi ska vara ekonomiskt välmående samtidigt som personalen, alla råvaror och system är välmående. 

Bort med gamla fördomar om stress och ohälsa i köket. VRÅ är idag ett mycket sammansvetsat gäng och många ur personalen har arbetat här under flera år. Det är ett mycket gott tecken på att de trivs och vill fortsätta att utvecklas med verksamheten.


Visste du att…

Operations Manager Sofia deltar i flera forskningsprojekt för att hitta mer hållbara fångst- och odlingsmetoder.

MATERIAL I RESTAURANGEN
ALl inredningen kommer från lokala producenter med marmor från Bohuslän och återvunnet glas från Orrefors. Porslinet är framtaget av Sofia B Olsson i samarbete med Västergården keramik.